Kronika firmy Birkenstock

Úspěch společnosti BIRKENSTOCK má kořeny v rodinném umění inspirovaném výrobou ortopedické obuvi. V průběhu staletí získala firma bohaté zkušenosti, které nemají obdoby a které se předávají a rozšiřují z generace na generaci.

1774 - zrození legendy: Záznam o Johannu Adamu Birkenstockovi v církevním archivu jako o „poddaném a ševci“.

rodinabirkenstock-eu-cw25-distribution2-about-history-1774-dtm

1896 - první kroky stélky:  ševcovský mistr Konrad Birkenstock, který vede v té době dva obchody s obuví ve Frankfurtu začíná s výrobou zdravotních stélek.

birkenstock-eu-cw25-distribution2-about-history-1896-dtm

1925 - zvyšující se poptávka: ve Friedbergu v Hesensku je vybudována větší továrna. Velký okruh zákazníků vyžaduje denní i noční produkci. Ve výrobním programu je „modrá stélka“.

1932 - teorie a praxe:  Karl Birkenstock začíná školicí kurzy, které se staly slavnými. Během těchto Birkenstock školicích kurzů bylo v následujících letech důkladně proškoleno více než 5 000 odborníků. System Carl Birkenstock podporovali nejvýznamnější lékaři.

1947-1948 Carl-Birkenstock-System:  vychází odborná příručka „Fußorthopädie - System Carl Birkenstock“ se 112 stranami, 55 obrázky, v nákladu 14 000 exemplářů – byla to tehdy nejčastěji prodávaná odborná příručka pro ortopedii se zaměřením na chodidla.

1963 - zrození ikony: Karl Birkenstock představuje na trhu gymnastické-pantofle MADRIDzdravotní pantofle s jedním páskem první pantofle s flexibilní stélkou a pokládá tak základní kámen dnešní komfortní zdravotní obuvi.

birkenstock-eu-cw25-distribution2-about-history-1947-dtm

1988 - lepidlo šetrné k životnímu prostředí: do rodinné firmy nastupuje mladší syn Karla Birkenstocka Christian Birkenstock a ve výrobě se prvně začínají používat lepidla bez rozpouštědel šetrná k životnímu prostředí - téměř dvojnásobné ceny lepidel jsou vyrovnány lepší kvalitou lepení – příkladné pro celý svět!

 birkenstock-eu-cw25-landscape-about-company-02-d

1990 - koncept udržitelné energie: do firmy nastupuje starší syn Karla Birkenstocka Stephan Birkenstock. Výroba se modernizuje a rozšiřuje. Se zřetelem na myšlenku ochrany životního prostředí byla snížena spotřeba energie o více než 90 %! Do větrání byla zabudována zařízení pro využití odpadového tepla a zřízena vlastní zařízení pro ekologickou výrobu elektrické energie pro čištění odpadních plynů udávající trend.

1999 - Firma Birkenstock slaví 225. jubileum

2002 - Birkenstock slaví 25. jubileum oblíbeného a velmi nošeného modelu Boston 

Boston6_1024x1024

 

2003 - Birkenstock slaví 30. jubileum modelu Arizona, jednoho z nejúspěšnějších modelů sandálů firmy.

52533_pair

2004 - Tradiční značce Birkenstock bylo od uznávaného londýnského módního časopisu propůjčeno ocenění Drapers Award 2004 v kategorii „Nejlepší značka obuvi roku“.

2007 - spojení sil: majitelé BIRKENSTOCK Orthopädie GmbH & Co. KG přebírají firmu svého dlouholetého partnera BIRKENSTOCK Distribution USA, Inc. (BDUSA).

2009 - na jaře se v Görlitz zprovzňuje nová a větší výrobna stélek

2014 - BIRKENSTOCK vstupuje do licenčního podnikání. Výrobce pohodlné obuvi dobývá nová strategická obchodní pole, trhy a cílové skupiny pomocí licenční spolupráce. Hlavní důraz se soustředí na čtyři tematické světy, které dokonale zapadají do podstaty značky BIRKENSTOCK: zdravé spaní a bydlení,  zdravý životí styl, zdravé nohy i chůze a zdravý přístup k životu.

2017 - BIRKENSTOCK rozšiřuje svůj sortiment o BIRKENSTOCK BED COLLECTION. Tradiční společnost představuje na IMM v Kolíně nad Rýnem vysoce kvalitní postele, lamelové rošty a matrace. Výrobky jsou výsledkem spolupráce s prémiovým výrobcem ADA - rodinnou společností podobné velikosti a podobné filozofie jako BIRKENSTOCK.

birkenstock-eu-cw25-distribution2-about-history-2017-dtm